Gambar2 di bawah ni merupakan makanan tradisional India. Kenapa India? Sebab aku dok cari idea utk 'projek' baharu aku dan dalam salah satu bab ada watak gadis India/Mamak dan Sikh jadi adalah makanan tradisional dia orang.
Saja aku cari apa namanya kat DBP (aku ada kamus dewan edisi ketiga jer...dorang dah terbit edisi keempat punyer) jadi kenalah pastikan ejaannya betul. Cari kat google kuarlah gambar2 sekali.
Alang-alang dah jumpa tu letak ajelah kat blog ni...pada sesiapa yg tahu tu boleh 'berkenal-kenalan' dgn makanan ni. Aku pun biasa makan walapun tak selalu.
jalebi (manis giler!)
laddu
halwa suji (campuran berries kering spt cranberries, strawberries serta ceri, cashewnutsdll bahan lain)
vadai kacang dal (parupu vadai)
ulunthu vadai (kacang dal putih)
(mak aku panggil kuih lubang tengah jer)
putu mayam (cecah dengan gula merah atau kelapa parut)
vadai kacang dal (parupu vadai)
ulunthu vadai (kacang dal putih)
(mak aku panggil kuih lubang tengah jer)
putu mayam (cecah dengan gula merah atau kelapa parut)
tosai
No comments:
Post a Comment